ARTICLES DIVULGATIUS, D-N Adhara Giner, D-N Altres col·laboracions

Una correcta alimentació i evitar la inactivitat física

FD005218_7-1024x8022

 

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el sedentarisme és el quart factor de risc de mort al món. S’estima que més del 40% de la població espanyola practica la inactivitat física, durant la major part del dia. És una dada alarmant i més tenint en compte els nombrosos beneficis de realitzar activitat física: disminueix els riscos de patir una malaltia cardiovascular (principal causa de mort a Espanya), d’alguns tipus de càncer, diabetis tipus 2 i osteoporosi.

Ara bé, després de tants anys estudiant els efectes de realitzar activitat física (durada i intensitat) sobre la nostra salut, la comunitat científica ha començat a centrar-se en estudiar la inactivitat física. De fet s’està investigant la relació que té estar assegut tot el dia i una molècula anomenada LPL (lipoproteïna lipasa), la funció de la qual és la de captar i trencar els greixos de la nostra sang.

Els científics han demostrat que si aquesta molècula no té activitat, el greix es queda en les artèries provocant un infart, un ictus… és a dir, malaltia cardiovascular. A més, han descobert que la LPL del múscul esquelètic és molt sensible al moviment i han comprovat que com més hores es passa una persona en inactivitat física, també més inactiva està molècula, incrementant els greixos en sang i, per tant, augmentat el risc de patir un esdeveniment cardiovascular.

En un estudi es va comprovar que encara que es realitzés activitat física moderada-intensa a un gimnàs, si la resta del dia aquestes persones continuaven sent sedentàries, els valors de la LPL no patien massa més variació respecte a qui es passava el dia assentat i no anava al gimnàs. Estudis posteriors han conclòs que la inactivitat física deprimeix l’acció de la LPL independentment del tipus d’exercici que es realitzi (si es realitza) o, fins i tot, de l’alimentació.

Per tant, passar-nos el dia asseguts, és a dir, amb inactivitat física, incrementa el risc de patir una malaltia cardiovascular independentment de l’alimentació i l’activitat física. El que suggereixen els estudis és que els senyals d’alarma durant la inactivitat física són específics i diferents dels de l’exercici. És a dir, mentre l’exercici moderat-intens té molts beneficis per a la nostra salut, independentment també els té menjar saludablement i, independentment disminuir la inactivitat física. Són tres coses diferents, que realitzades correctament actuen en favor d’una millor qualitat de vida. Ara bé, realitzades juntes poden potenciar beneficis. Per exemple, una persona menja més peix perquè va bé per baixar el colesterol i també va al gimnàs. Si només anés al gimnàs, també milloraria els seus nivells de colesterol, però fent les dues coses a la vegada potencia els efectes de la dieta. Això és bastant evident. Si a més aquesta persona no es passés la resta del dia veient la televisió, és a dir, sent sedentari, incrementaria els beneficis de la dieta i del gimnàs.

És molt possible que en el futur els dietistes-nutricionistes haguem d’adaptar els plans d’alimentació, no només a la intensitat i durada de l’exercici moderat-intens, sinó també al volum d’hores que passa la persona asseguda o millor dit, realitzant inactivitat física. També és probable que s’investigui si dins d’un pla d’alimentació saludable com és la Dieta Mediterrània, la manca de sedentarisme (i no el no realitzar activitat física) també tingui a veure en els efectes beneficiosos que se li atribueixen.

Així doncs, qui sap, si dintre d’uns anys, els professionals sanitaris ens recomanaràn una alimentació saludable, realitzar exercici i evitar estar asseguts la major part del dia.

 

AUTORA:

D-N Adhara Giner

 

Bibliografia principal:

Hamilton MT, Hamilton DG, Zderic TW: Exercise physiology versus inactivity physiology: an essential concept for understanding lipoprotein lipase regulation. Exerc Sport Sci Rev. 2004 Oct;32(4):161-6.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15604935

Harrison M et al.: Lipoprotein particle distribution and skeletal muscle lipoprotein lipase activity after acute exercise. Lipids Health Dis. 2012 Jul 10;11:64. doi: 10.1186/1476-511X-11-64.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22672707

 

 

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.