CRÒNIQUES CURSES i ESDEVENIMENTS, D-N Carla Vilar

Territori Bora

 

La penúltima prova del campionat del Open Tactic de BTT es va realitzar a Serinyà, el passat diumenge dia 15 de novembre, organitzada pel Club Ciclista Serinyà amb el suport de l’Ajuntament del municipi. El nom de “Territori Bora” fa referència a les famoses i carismàtiques coves del poble; el circuit es caracteritza per corriols, divertits però a l’hora tècnics, bones vistes del riu Ser, l’Ermita de Sant Miquel de Sesvinyes o Coll de Guixeres entre les belleses de la comarca.

La cursa tenia diversos formats: circuits de 30, 20 i 10 km respectivament; les primeres curses són de promoció per a la mainada amb circuits de 500 i 2.000 metres amb sortida a les 9.30 hores i la volta llarga de 30 km amb sortida a les 10.30 hores.

A les tres proves disputades cal destacar els divertits corriols a la majoria dels seus recorreguts però també de la seva duresa. Al acabar el recorregut, tots els participants van ser obsequiats amb una samarreta de regal i un ben merescut esmorzar.

Christian Collados (Cicles Serrano) va guanyar la cursa en categoria élit després d’un frec a frec amb Albert Oller i Antonio Olivares, segon i tercer. Sergi Oller, que era el líder, es va retirar per avería. El triomf del torneig es decidirà a la final que es realitzarà a Banyoles el pròxim diumenge dia 29 de novembre.

En la volta curta, Pere Batllori va ser primer seguit de Roberto Nazar i Albert Baquer; Julia Ribas va arribar la primera en categoria Junior, Gerard Bofill va guanyar la prova infantil i Lidia Fuentes fou primera en categoria cadet.

Per acabar d’arrodonir el dia, mentre es donava un cop de mà en l’organització de la cursa i enmig d’un paisatge idíl·lic envoltat de bosc i muntanyes, vam aprofitar la jornada per fer un cop d’ull a veure si trobàvem algun bolet. Així va ser, i és que ha sigut una gran temporada de bolets a les comarques gironines.

samarreta bora

Els bolets són baixos en energia. Cada 100gr de bolets aporten unes 20 quilocalories. Per a dietes d’aprimament, és un aliment ideal; però no ho és per a les persones amb problemes renal i amb gota ja que els bolets són rics en purines, que es transforma en àcid úric quan els mengem. És un aliment molt interessant ja que conté el precursor de la vitamina D (quan mengem, gràcies a l’acció del sol, es transforma en vitamina D). També conté vitamines del grup B, potassi, fòsfor i rics en fibra (potser força indigest en algunes persones). Per acabar, a Catalunya hi ha universitats que estan estudiant els bolets medicinals per a tractaments oncològics.

A l’hora de menjar-los, es poden consumir com a guarnició d’amanides, plats de pasta o de llegums. Si no volem augmentar l’energia que ens aporten els bolets durant la cocció, el millor és cuinar-los a la planxa, al forn, bullits o al vapor.

 

 

Autora:

D-N Carla Vilar Caritg

Graduada en Dietètica i Nutrició (Universitat Ramón Llull, Barcelona)

Postgrau en farmacologia, nutrició i suplementació en l’esport

Col·laboradora ADNEEC

 

 

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.