ACTIVITATS, CURSOS i ESDEVENIMENTS, D-N Jordi Sarola

Consells alimentaris per seguir durant les festes

comida-navidad
Les festes de Nadal, nit de Cap d’Any, Any Nou i Reis signifiquen la parada més calòrica del calendari festiu dels esportistes.

És evident que si no s’està entrenant és aconsellable reduir la càrrega calòrica dels menjars “lleugerament” i sense fer estralls, ja que el pitjor que es pot fer és una restricció calòrica important. La paraula clau és “normalitat alimentària” basada en l’activitat física que es planifiqui durant aquests 15 dies. Només els dies on hi hagi un menjar festiu caldria fer una alimentació “més lleugera”. El que més caldrà tenir en compte és l’alcohol, i serà aquest un dels aliments que s’haurà de tenir més en compte aquests dies.

Compromisos socials- gastronòmics, evitar-los?

Quan parlem de normalitat alimentària ho fem perquè és molt important no practicar restriccions prèvies a les festes amb la intenció de perdre pes o bé practicar el que popularment es diu ” depuració” amb la intenció de perdre 2 o 3 kg. Aquestes són pràctiques que desequilibren més encara l’organisme i el sotmeten a vaivens híper i hipocalòrics que generen gran quantitat de molècules pro-oxidants i degeneren el sistema metabòlic. Els compromisos de menjars i sopars festius s’han de prendre amb normalitat, tractant de menjar sense excessos. Evitar les trobades per no haver de menjar és una mala estratègia que generarà futurs problemes d’addicció. El millor és afrontar a la taula amb serenitat i tenint clar que l’objectiu és menjar el que hi hagi però moderadament.

Efectes dels excessos en les begudes alcohòliques

Un dels aliments més consumits seran les begudes alcohòliques de baixa graduació, sobretot el vi i el cava, així com les d’alta graduació com el wisky, rom, vodka o ginebra. Això suposa una ingesta hipercalórica molt important a través de l’etanol, que al seu torn provocarà un sobre esforç en el fetge. L’efecte desinhibidor i addictiu pot portar no només a augmentar el consum d’alcohol, sinó també a seguir menjant amb efectes també negatius sobre el pàncrees.
Es procurarà moderar i alternar amb begudes no alcohòliques, de vegades el consum d’aigua amb gas modera el consum d’alcohol. Molt important no barrejar diferents begudes alcohòliques i menys encara amb begudes energètiques o excitants, begudes amb alt contingut de cafeïna, guaraná, teína, etc. Els efectes de l’alcohol amb les molècules excitants pot ser devastador a nivell cardiovascular.

Consells alimentari – nutricionals generals per a aquestes festes

La normalitat alimentària és la premissa bàsica i sobre la base d’això donarem els següents consells:

1 – Si el menú es compon d’aperitiu i molts plats s’ha d’evitar consumir grans quantitats. Moderar i no repetir.
2 – Incloure en els menús aliments com el peix i marisc, la fruita fresca i la verdura.
3 – Evitar les salses i els aliments fregits i empanats.
4 – Optar per coccions al forn, en papillote o saltejats. I sempre tractar d’acompanyar amb verdures cuites o crues.
5 – Limitar el consum d’alcohol per evitar les calories extres i les males digestions.
6 – Cura amb la sobretaula. Evitar-la bevent abundant aigua i consumint trossos de fruita fresca. Aprofitar que la pinya natural és una de les fruites estrella.
7 – Continuar amb els entrenaments encara que sigui amb menys intensitat. Aprofitar per practicar activitats a l’aire lliure de temporada com l’esquí, raquetes o el muntanyisme.
8 – Consumir molta aigua natural o tes o infusions per eliminar radicals lliures, molècules pro-oxidants i toxines generades per menjars als quals no estem habituats.

Exemple de dia i menú Festiu recomanat

Començar el dia amb una bona dosi de vitamina C és important, el suc de taronja i aranja ens ajudarà a eliminar els radicals lliures que es produeixen en els menjars hipercalòrics.

Els menjars festius on cuinem aus de corral o peix o marisc sempre seran millors que els menjars amb carns com el cabrit, be, vedella o porc. Es poden fer menjars menys calòrics i alhora apetitosos. Els aperitius recordi que siguin a base de marisc i/o verdures. El consum d’aliments com el foie gras, fregits (patates, croquetes, etc.) i altres aliments amb alta densitat calòrica augmentaran exponencialment la quantitat de calories ingerides en un sol menjar.

No oblideu que davant qualsevol problema podeu consultar amb el vostre Dietista – Nutricionista, que és l’especialista i el professional amb les competències en temes alimentaris i nutricionals. Per a qualsevol dubte podeu enviar mail a jsarola@cendief.es o bé consultar la web www.cendief.es.

Gaudiu amb moderació de tots aquests plats i sobretot recordeu que són festivitats per passar amb la família i amics, que el més important no és el que mengem sinó compartir aquests dies tan especials amb els sers estimats. Que tingueu unes molt bones festes.

 

D-N Jordi Sarola
CeNDieF

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.